Det er en hel videnskab at sætte sig ind i, hvilken type vin, der passer bedst til hvilke typer retter. Men nogle gange behøver det ikke at være så svært, for der findes faktisk en del vine, som er sande ”all-rounders” når det kommer til food pairing. Både i forhold til hvordan de passer til retten, men også i forhold til, at den rammer bredest, når det kommer til hvad gæsterne godt kan lide.
Interaktionen mellem vin og mad
Der er en række nemme forholdsregler, man kan tage sig, når man skal vælge vin til sin mad. De baserer sig nemlig på, hvilke egenskaber maden besidder, som kan have en positiv eller negativ påvirkning på den overordnede smagsoplevelse. Det er klart, at smag er subjektivt, og man skal selv prøve sig frem. Dog er det virkeligt godt at vide, hvad man i hvert fald skal undgå.
Hvilken vin skal jeg vælge? Principper for food pairing
De følgende principper lærte jeg, da jeg tog min Level 1 Vinintroduktionskursus hos WSET. Vi havde en lille tallerken med repræsentanter fra madens karakterer. Et stykke parmesan, sukker, salt, en lille strip med bitterhed og citron. Og så skulle vi ellers smage vidt forskellige vine sammen med maden for at opleve, hvordan vinens smag fuldstændigt kunne ændre karakter. Det var helt fantastisk at prøve!
Madens karakter er... |
Eksempel på mad |
Vinens smag bliver... |
Gå efter... |
Sød |
Desserter |
Mere tør |
Søde og frugtige vine |
Umami |
Steaks | Mere tør Mere bitter Mere sur Mindre sød |
Undgå vin med højt tanninindhold |
Salt |
Hovedretter Sojabaserede saucer |
Mindre tør Mindre bitter Mindre sur Mere frugtig |
Vine med tanniner |
Sur |
Tomatbaserede saucer Vinaigrette på salat |
Mindre tør Mindre bitter Mindre sur Mere sød |
Vine med mellem-højt syreniveau |
Fed |
Oste- og flødebaserede saucer | Mindre sur | Vine med højt syreniveau |
Stærk |
Asiatisk mad | Alkoholen i vinen forstærker det stærke i maden | Halv-tørre vine med lavere alkohol |
Hvilken vin passer til mine yndlingsretter?
Jeg har samlet en oversigt til dig på, hvilke vine fra Women of Wine der passer bedst til dine yndlingsretter. For tiden har jeg ikke rødvin til salg på shoppen, derfor er det kun hvid og rosé, du får anbefalet her. Så snart jeg har fundet nogle lækre rødvine fra kvindelige vinskabere, sørger jeg for at opdatere oversigten.
Hvilken vin passer til.... |
Jeg anbefaler... |
Sushi |
|
Pizza klassisk |
Framersheim Chardonnay tør195,00 kr Er du klar til din nye Chardonnay-favorit? Denne her omvendte på et splitsekund mit årelange had til Chardonnay til dyb kærlighed! Lagret 1 år på fad med skønne, frugtige aromaer af: Moden pære Ananas Den er særdeles velegnet til en… læs mere
|
Pasta |
|
Steaks |
|
Kylling |
Framersheim Chardonnay tør195,00 kr Er du klar til din nye Chardonnay-favorit? Denne her omvendte på et splitsekund mit årelange had til Chardonnay til dyb kærlighed! Lagret 1 år på fad med skønne, frugtige aromaer af: Moden pære Ananas Den er særdeles velegnet til en… læs mere |
Laks |
Riesling halvtør135,00 kr Her kommer en virkelig skøn Riesling! Dorothees personlige favorit er en halvtør, legende Riesling, som du bare må prøve! Dens syreniveau komplimenterer dens sødme perfekt, og du vil opleve noter af frugtig citrus. Den kommer I til at have en forglemmelig… læs mere |
Stærk thaimad |
Riesling halvtør135,00 kr Her kommer en virkelig skøn Riesling! Dorothees personlige favorit er en halvtør, legende Riesling, som du bare må prøve! Dens syreniveau komplimenterer dens sødme perfekt, og du vil opleve noter af frugtig citrus. Den kommer I til at have en forglemmelig… læs mere |
Lam |
|
Tunmousse |
Grauburgunder tør135,00 kr Hvilken elegant Grauburgunder! Ud fra glasset strømmer der noter af moden pære med et krydret twist, som på ingen måder gør denne tørre grauburgunder kedelig. Tværtimod vil den smyge sig om din tunge og dit glas vil hurtigt være tomt.… læs mere |
Tapas |
Merlot Rosé tør135,00 kr Denne sofistikerede rosévin er en sand perle, der forfører sanserne hele året rundt. Den er skabt på den noble Merlot-drue, kendt for sin bløde fylde og forførende frugtnoter, der kommer smukt til udtryk i denne Merlot Rosé. Med sin elegante,… læs mere |
Skaldyr, hummersuppe |
Framersheim Chardonnay tør195,00 kr Er du klar til din nye Chardonnay-favorit? Denne her omvendte på et splitsekund mit årelange had til Chardonnay til dyb kærlighed! Lagret 1 år på fad med skønne, frugtige aromaer af: Moden pære Ananas Den er særdeles velegnet til en… læs mere
|
Søde desserter |
|
Ostebordet |
Framersheim Chardonnay tør195,00 kr Er du klar til din nye Chardonnay-favorit? Denne her omvendte på et splitsekund mit årelange had til Chardonnay til dyb kærlighed! Lagret 1 år på fad med skønne, frugtige aromaer af: Moden pære Ananas Den er særdeles velegnet til en… læs mere |
Optimer smagsoplevelsen når du drikker vin til maden
For at få sjovere smagsoplevelser med vin og mad, synes jeg du skulle tage at begynde at ”lege lidt” med det hele. Det er virkelig sjovt at opleve, hvordan en vin fuldstændigt kan ændre karakter, fra den første tår, til du har spist noget mad, og så derefter tager en tår vin igen.
Sørg for at du har vinglas med en god stor flade. Jeg drikker selv rent faktisk alle mine vin fra rødvinsglas, for jeg elsker at stikke næsen ned og inhalere vinens duft. Aromaerne får mere spil på en større overflade og hvis du svinger vinen let rundt i glasset, kommer de endnu stærkere frem.
Duft, smag og oplev vinen ”nøgen”. Spis derefter noget af maden og diskuter med dine venner, hvad I oplever, der er anderledes. Det kan være I bliver overraskede. Det kan også være, I slet ikke kan lide vinen. Personlig smag spiller jo det største rolle her.
Husk også, at temperaturen på vinen er afgørende for, hvordan den smager. Jo koldere vinen er, jo mindre kraftig vil aromaerne og smagsnoterne være. Derfor skal hvid- og rosévin ikke være iskold, men gerne en temperatur på de 10-12 grader, når du drikker den. Det svarer til, at du har taget den ud af køleskabet og ladet den stå 10-15 minutter, indtil maden kommer på bordet.
Personlige præferencer er afgørende for, hvilken vin der passer bedst til netop dine favoritretter
Så er der ikke andet for at komme i gang med at lege med vinen og maden. Find ud af, hvad der er dine personlige præferencer og gør dig den tjeneste at begynde at tage notater til det. Jeg selv er rigtig god til at glemme ting og har skulle gøre de samme fejl mange gange. Men det, at du nu har fået et par food pairing principper at vælge vin ud fra, vil din hjerne automatisk blive bedre til at huske, hvilke vine du har haft de gode og især de dårlige smagsoplevelser med sammen med mad.
Rigtig god fornøjelse!